Kredi Almanın Yolu

Hayat Sigortası Hangi Kredileri Ödemez? Hayat Sigortası Yaptırmalı mı?

28.02.2020
876
Hayat Sigortası Hangi Kredileri Ödemez? Hayat Sigortası Yaptırmalı mı?

Kredi kullanan kişilerin çok yaptırmaya yanaşmak istemediği bankacılık ve sigortacılık ürünleri arasında aslında en önemli hayat sigortası poliçesidir. Bu poliçenin kapsadığı hususlar ile belki krediyi kullanan kişi kendisini hayatta daima olacakmış gibi hareket ediyor olsa da kredi vadesi boyunca hayatının son bulabileceği de varsayımlar içerisinde bulunuyor. Burada kişinin amacı poliçe karşılığı yapacağı ödemeden kaçınmak. Fakat ödediğiniz tutarlar bazen çok büyük tutarların cebinizde kalmasına neden olabiliyor. Yani olaya iki taraflı bakmakta fayda olacaktır.

Neden Hayat sigortası Yaptırılıyor?

Hayat sigortası yaptırmanın ana fikri almış olduğunuz kredinin geri ödeme vadesi devam ederken krediyi kullanan kişinin hayatına bir engel oluşması halinde kredilerin ödenmesini sağlamaktır. Yani aldığınız krediyi sigortalıyorsunuz ve size bir şey olursa, hayatınız son bulursa bu kredi ödemelerini poliçe yapıyor. Bu durum çok avantajlı bir durum ve sizden sonra kalan mirasçılarınıza da atacağınız önemli bir adım. Burada yakınlarınızı korumak birinci amaç olarak tanımlanabilir.

Kredi alırken hayat sigortası yaptırmanıza ve yüksek poliçe tutarlarını ödemenize rağmen burada poliçe sizin hayatınızdan sonraki kredi ödemelerini kapsamayabilir. Bankacılık ve sigorta zarar görmemek adına mevcut kredilerin tahsisi açısında poliçede belirtilen hususları dikkate alarak bu kredinin ödemesini yapmaktan imtina edebilir. Bu karşılaşılan olaylar arasındadır. Sebebi de ölen kişinin poliçede belirtilen hususlar dışında hayatını kaybetmesi olacaktır.

Bildiğimiz üzere kredi kullanırken Bankalar tarafından Bireysel, Konut ve Otomobil gibi bireysel finansman kredilerinde kredi sigorta masrafı dediğimiz sigortalama yapılır ve ücreti bizden kesilir. Kesilen ücrette nakit olarak alınır. Bunun amacına kısaca değinirsek, kredi kullanan kişinin ölümü veya iş göremez duruma gelmesi halinde kredi sigorta şirketi tarafından toptan ödenir ve ölen kişinin varislerine borç intikal etmez. Yapılan sigorta poliçesine göre kişinin malul olması yada iş göremez durumda olması poliçe için opsiyonel hazırlanan bir maddeyi içerir. Bu durum poliçenin hazırlanması esnasında söz konusu kalemlere geçirilmeli ve özel hükümler nedeni ile şart konulmalıdır.

Peki Sigorta Hangi şartta Ölenin Kredisini Ödemez?

Kredi kullanan kişi kredi kullanırken var olan hastalığını beyan etmemiş ise ve sigorta şirketi onun ölümüne sebep olan hastalığına delil olacak bir bilgiye ulaşırsa ödemez. Burada kredi kullanırken, hayat sigortası poliçesi düzenlenmesinden önce krediyi alan kişiye hazır, yani matbu bir taahhütname imzalatılıyor. Bu taahhütname de yaşamına son verebilecek büyüklükte hastalığının olmadığına dair imza alınmaktadır. Örnek olarak, kanser hastası tedavi görürken kredi kullandı, kredi kullanırken bu durumu poliçeye ilave ettirdi ve borcunu öderken vefat etti, o zaman sigorta şirketi kredi borcunu normal şartlar altında karşılar.

Kredi Alımı Öncesi Sağlıklı Olduğunuza Dair Taahhüt Alınıyor

Fakat kredi kullanımı sırasında ölümcül olarak bir hastalığı varken bunu bankadan gizlemesi, hastalığının olmadığına dair taahhüt vermesi durumları değiştirecektir. Kanser hastalığı varken ölen birisinin kanser nedeni ile öldüğü ölüm raporunda yazacağı için, ölüm raporu sigorta şirketine ulaşınca incelemeye alınabilir  ve poliçede beyan edilmeyen ve poliçe öncesi olan hastalığından dolayı ödemeyi bankanın ortağı konumundaki sigorta şirketi ret edebilir.

Bir de şöyle izahat verirsek, kış günü grip hastalığına yakalandığında krediyi kullanan kişi vefat etti.  o durumda sorun olmamaktadır. Ya da geri ödemeler devam ederken kişi kaza geçirdi ve trafik kazasında hayatını kaybetti. Bu durumlar kişinin ölüm raporuna da yansır. Dolayısıyla beklenmeyen bir durum ve beklenmeyen bir ölüm söz konusudur.

Poliçe Tutarının İadesi Talebi

Kredi kullanımları esnasında bankalar bu poliçeleri gelir oluşturması amacıyla zorunlu hale getirebiliyor. Bu durumda kişi de krediyi alabilmek için bu şartı kabul etmiş oluyor. Fakat krediyi alır almaz bu poliçenin iptali ve alınan paranın iadesi için tüketici hakem heyetlerini aşındırıyor. Buralardan çıkan kararlar neticesinde kredi alımı sonrası hemen yapılan başvurular için poliçe tutarı alınabilirken süresi geçen poliçeler için alım söz konusu değil. Çünkü süresi geçtiğinden ve bu süre ile tanınan poliçe süresini kullanmış olduğundan tüketicinin başvurusu ret edilmiş oluyor.

Erken Ödenen Kredilerde Hayat Sigortası Poliçesi

Almış olduğunuz kredinin erken ödemesi söz konusu olabilir. Arada uzun süreler olabileceğinden bu durumda yaptırmış olduğunuz poliçenin kullanılmayan kısmının da iade edilmesi gerekir. Bankalar bu iade işlemine pek yanaşmadıkları gibi tüketiciyi de uyarmaktan imtina ederler. Burada krediyi alan tüketicinin uyanık olması ve haklarını biliyor olması gerekecektir. Çünkü poliçe bedelinin iadesi ile oluşacak tutarın alınması için bankaya bir talep gelmesi gerekir. Gelen talep ile banka bu tutarı süreler göz önünde tutularak yapılan hesap neticesinde kalan kısmının kişiye iade eder.

Hayat Sigortası Yaptırmalı mı?

Makale yazarınız ve bankalardan defalarca kredi kullanan bir tüketici olarak tüm kredi alımlarında hayat sigortasının yaptırılması ve yapılması taraftarıyım. Kişilerin arkasında maddi varlığı varsa bunu yaptırmayabilir. Fakat bu varlığı olan kişilerde kredi kullanmazlar zaten. Fakat maddi gücü olmayan kişilerin kullandığı bu borç alımı iş sahibi olan kişinin üzerine olacaktır. Dolayısıyla bu kişinin hayatını idame ettirecek işini kaybetmesi, hayatını son bulması ile arkasındaki çocukları ve eşi gibi birinci derece yakınları maddi zorluk içerisine girdikleri gibi sizin almış olduğunuz bu krediyi de ödemek zorunda kalacaklardır. Bu zorluğu yaşatmamak adına alınabilecek kredi türlerinin hepsinde hayat sigortası yaptırılmasında fayda olacaktır.

Kredi Alımında Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Bankalar kendi kampanyaları dahilinde hayat sigortalı ve sigortasız olmak üzere iki farklı faiz oranı ile tüketiciye hizmet sunabiliyor. Bununla birlikte zorunlu hale getirilebiliyor. Fakat kredi alımında yasal olarak hayat sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmuyor. Bu tamamen bankaların direttiği bir olay. Bununla birlikte hayat sigortalı kredinin faizi sigortasıza göre daha düşük olabiliyor. Bu nedenle aradaki fark zaten sizin poliçe tutarınız kadar olacaktır. Bu tutarı öderken kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almak sizin işinize yaramaz mı?

Yorumlar
  1. mehmet t dedi ki:

    Sigortasıza fazla faiz ödeyeceğime sigortalı kredi alırım daha iyi.

2