Kredi Almanın Yolu

Bankaların EFT Saatleri, Zamanı, Ücretleri İle Para Aktarımında En Güncel Bilgi

15.06.2020
2.293
Bankaların EFT Saatleri, Zamanı, Ücretleri İle Para Aktarımında En Güncel Bilgi

Onlarca bankanın milyonlarca müşteriye hitap etmesi, kişilerin farklı bankalarda çalışıyor olması para aktarma işleminde Elektronik Fon Sistemi (EFT) kullanmasına neden oluyor. Aynı banka içerisinde farklı bir çok şubesine para gönderiminde saat dilimi aranmaksızın havale yöntemi kullanılarak yapılabiliyor. Ancak bu durum farklı bir banka şubesi olduğu zaman EFT yolu kullanılması gerekir. Bu yol ise belli saat diliminde izin veriyor ki bu saatler dışında paranızın karşı hesaba geçmesi için ilk mesai saatinin beklenmesini zorunlu kılıyor. Türkiye’de farklı bankalar teknik olarak aynı istikamette parasını aktarsa da kendi bünyelerinde de farklı mevzuatları bulunuyor. Bu anlamda eft saatleri, eft zamanı, eft ücretleri ile sürekli güncellemeler yaşanması tüketicinin de bir anlamda kafasının karışmasına neden oluyor ki, bu nedenle sizlere eft, gönderimi, saatleri, ücretleri gibi konularda ayrıntılar vermek istedik.

EFT Gönderiminde Merkez Bankası Onayı

Elektronik Fon Transferinin EFT ile kısaltıldığını açıklarsak bankalar müşterilerine belli bir zaman diliminde bu hizmeti verebiliyor. Bunun en büyük nedeni ise gönderilen paraların farklı banka hesaplarına geçmesi için Merkez Bankası onayının aranmasıdır. Burada onay zamanı ise  mesai günleri ve mesai saatler içerisinde gerçekleşiyor. Bu nedenle para transferinde bu yöntemi kullanmanız gerektiğinde bu saat dilimlerine dikkat etmeniz gerekiyor.

EFT Saati

Bankalar kişilere para gönderiminde birden fazla seçenek imkanları sunuyor. Ancak para kazanma amaçlı olarak faaliyet gösteren bankalar farklı yöntemler ile gelirlerini artırma yoluna gidiyor. Belli saatlerde uygun fiyatlarda verin hizmet belli saatler sonrası geç eft saati ile daha yüksek tutarlarda masraf alınmasına neden oluyor. Burada kişilerin cebinden daha az çıkması adına da olağan saatin dışına çıkmayı unutmaması atlamaması önemli diyebiliriz. Onlarca banka bulunmasına karşın Türkiye’de belli başlı bankalar müşteri sayısı ve buna oranla şube sayısı ile ön planda bulunuyor. Bu manada sizlere en çok müşteriye sahip bankaların EFT Saatleri ile Geç EFT saatlerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz.

Bankaların EFT ve Geç EFT Saatleri

Banka EFT Saatleri Geç EFT Saatleri
Vakıfbank 08:30 – 15:59 16.00 – 17:15
Ziraat Bankası 08:30 – 15:59 16.00 – 17:15
Yapı Kredi Bankası 09:00 – 16:00 16:00 – 17:30
QNB Finansbank 09:00 – 16:00 16:00 – 17:15
İş bankası 09:00 – 16:00 16:00 – 17:15
Denizbank 09:00 – 16:00 16:00 – 17:15
Akbank 09:00 – 16:00 16:00 – 17:00
Garanti BBVA 09:00 – 16:00 16:00 – 17:00
Halk Bankası 08:30 – 15:59 16.00 – 17:15
İng Bank 09:00 – 16:00 16:00 – 17:15
TEB 09:00 – 16:00 16:00 – 17:15

Anlık olarak kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere para gönderimine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durum eskiye oranla çok daha hızlı bir şekilde internet sayesinde alınabilen hizmetler arasında. Geçmişte banka şubeleri ile uğraşılan bu hizmetin alımında ATM, Banka Şubeleri, İnternet Bankacılığı, telefon Bankacılığı ve Müşteri Hizmetleri sayesinde alınabiliyor. Hatta Cep Telefonundan transfer, karta transfer gibi çok daha farklı çeşitleri ile bankacılık sektörü bir anlamda  kendisi ile yarışıyor. Bu durum ise bankaya olduğu kadar müşterilerinde işine yarıyor ki masraflarını ödeme karşılığında bir çok hizmet alınabiliyor.

Resmi Tatillerde ve Hafta Sonu EFT

Bankaların çalışma saatleri içerisinde yapılması zorunlu olan EFT Merkez Bankası onayının arandığı bir seçenek olduğunu belirtmiştik. Burada Resmi ve dini bayramlarda olduğu gibi mesai saati sonrası ile hafta sonları EFT yapılması söz konusu değil. Burada bankanızla çalışma şartlarınıza bağlı olarak imkanlarınız çerçevesinde talimatlar verilmesi söz konusu. Bu talimat tatil günleri verildiğinden ilk mesai saatinin başlaması ile harekete geçiyor ve belirtmiş olduğunuz banka ve kişi hesabına para transferiniz gerçekleşmiş oluyor. Yani hafta sonu ve tatil günlerinde para transferinde EFT kullanmanız söz konusu değil.

EFT Nasıl Yapılır?

Para gönderimi için EFT seçeneğini kullanmak isteyen kişilerin önünde birden fazla seçenek bulunuyor. Bunun ilk örneği en hızlı ve ücreti ile az masraf ödeyeceğiniz mobil bankacılık ve internet bankacılığıdır. Buralardan kişiler anlık olarak giriş yaparak para transferi hizmetini alabiliyor. Bununla beraber eft yapabileceğiniz yollar şu şekilde;

  • Klasik yöntem ile Banka Şubelerinden
  • ATM (Bankamatiklerden)
  • Telefon Bankacılığından (çağrı merkezlerinden)
  • Mobil Bankacılıktan
  • İnternet Bankacılığından
  • Şok Market ve Migros Marketlerden

EFT Ne Zaman Gerçekleşir?

Para aktarımı yapan kişiler aktarılan paranın karış hesaba ne zaman geçeceğini, transferin ne zaman gerçekleşteceğini merak ediyor. Konu para olunca aciliyetler söz konusu olabiliyor. Bu manada sizlere Başka Bankadan Gönderilen EFT Ne Zaman Hesaba Geçer başlığıyla ayrıntılara yer vermiştik. Mesai saati içerisinde olması koşuluyla gönderdiğiniz paralar Merkez Bankasının yoğunluğuna göre yaklaşık 15 dakika içerisinde karşı hesaba geçmektedir. Bu durum istisnai olarak birkaç saate çıkabilir. Ancak para eft talimatı verilirken kişinin ismi, soyadı ve iban numarasının doğru girilmesi de önem arz etmektedir. Bu bir anlamda sizlerin verdiği bilgilere bağlıdır.

Kredi Kartından EFT Yapılır mı?

Bankaların ve müşterilerinin durumlarına göre belirlenen limitler dahilinde işlem imkanı veren EFT işlemi hesabınızda para olmaması halinde kredi kartından da yapılabiliyor. Burada yapmanız gereken husus ise EFT bilgilerini girdikten sonra transferde kullanacağınız hesabınızı Kredi Kartı EFT olarak seçmenizdir. Bu sayede kart limitleriniz dahilinde para gönderiminde EFT alternatifini kullanmış olursunuz. Visa ve Master Card Kredi Kartından EFT nasıl yapılır başlıklı yazımız sizlere faydalı olacaktır.

 

EFT Ücreti Ne Kadar?

Para transferinde kullanacağınız EFT hizmetinin ücreti ise kullandığınız yol ve gönderdiğiniz tutara göre değişiklik göstermektedir. Bankaların şubelerinden maaş aldığınıza dair bir protokolünüz varsa burada ücretsiz gönderimler söz konusu olabilir. Ancak farklı bir imkanınız yoksa sizin seçtiğiniz ATM, banka şubesi ve diğer yollardan para gönderimindeki tutar ve saatleri sizin ödeyeceğiniz masrafı belirler. Nitekim burada geç EFT seçeneği kullanıyorsanız daha fazla para ödeyeceğiniz anlamına geliyor.

Gönderilen EFT Sorgulama Mümkün mü?

Göndermiş olduğunuz para naklinin EFT ile yapılması halinde hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. Bu anlamda yapılan talimatlar ile kişilere bir EFT numarası verilmektedir. Bu numaralar ile de sorgulama yapabilirsiniz. Sizlere daha ayrıntılı olarak EFT sorgulama sayfasından yararlanmanızı önerebiliriz.

EFT Kaç Dakikada Hesaba Geçer?

Verilen talimat ile merkez bankası ve bankanızın yoğunluğuna bağlı olarak göndereceğiniz EFT yaklaşık 15 dakika sonra karşı hesaba geçmektedir. Burada verilen bilgilerin doğrulu önemlidir. İban numarası ile yapılan EFTler daha doğru hareket edeceğinden daha kısa zaman diliminde yapılabilir. Ancak Merkez bankasının yoğunluğunu bağlı olarak bu durum 1-2 saati de bulabilir. Ancak genel zaman verilmesi gerekirse bu 15 dakikadır diyebiliriz.

EFT Sabah Hesaba Ne Zaman Geçer?

Mesai saati ve tatil gününde para gönderimi için bankalar talimat alabiliyor. Bu talimat ise hesabınızda para olması halinde gerçekleştiriliyor. Bu talimatın gerçekleşmesi için EFT saatleri başlamış olması gerekiyor. Bu başlangıç ile birlikte yaklaşık 15 dakika sonra eft sabah hesaba geçmiş oluyor.

Cumartesi ve Pazar Günü EFT Olur mu?

Tatil günleri olan hafta sonları paranızı göndermek için EFT seçeneğini kullanamıyorsunuz. Eğer aynı bankanın farklı şubesi ise bunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak Cumartesi ve Pazar günleri Bankalar ile Merkez Bankası kapalıdır ve EFt yapmanız söz konusu değildir.

EFT ve Havale Saatleri Aynı mı?

Havaleyi dilediğiniz zaman diliminde yaparsınız ve anında paranızda karşı hesaba geçmiş olur. Ancak EFT için aynı durum söz konusu değildir. Bu nedenle EFT ile Havale saatleri aynı değildir.

Hesap Numarası İle EFT Yapılır mı?

Kişilerin iban numarası içerisinde hesap numaraları da bulunmaktadır. Bu numaralar ile para gönderimin için kişinin banka şube kodunu da bilmeniz gerekir. Nitekim EFT seçeneğinde hesap numarası ile yapmak istemeniz halinde banka sizden iban numarası olmadan gönderim yapmak istediğinizi onaylamanızı ister. Çünkü iban numarası kadar sağlıklı değildir ve yanlış hesaba para gönderilmesi söz konusu olabilir.

EFT İptali Nasıl Yapılır?

Vermiş olduğunuz para gönderme talimatının gerçekleşmesinden önce bankanıza ulaşmanız halinde EFT iptali sağlanabilir. Mesai saati sonrası vermiş olduğunuz talimatların gerçekleşmeden iptali çok daha kolaydır. Ancak gönderdiğiniz para Merkez Bankasına ulaşmışsa ve buradan onay almışsa para karşı bankanın ortak havuzuna geçer. Bu havuzdan da karşı hesaba aktarılır. Burada merkez bankasına ulaşmadan bankanıza ulaşabilirseniz EFT iptali talebinizi iletebilirsiniz. Aksi takdirde iptal söz konusu olmayacaktır.

Vakıfbank EFT Saatleri ve Ücretleri

Vakıfbank müşterileri para aktarımı için 08:30 ile 15:59 saatleri arasında uygun fiyat ile EFT yapabiliyor. Geç eft saati ise 16.00 17-15 saatleri arasında. Bu zamanı kaçırmanız halinde talimatınız bir sonraki mesai saatine geçiyor. Şubeden EFT 2 – 100 TL arasında, İnternet ve Mobilden 1-  25 TL arasında, ATM den 2- 50 TL arasında ve Çağrı Merkezinden ise 1-150 TL arasında ücret karşılığı yapılıyor.

Ziraat Bankası EFT Saatleri ve Ücretleri

Para transferinden Ziraat EFT imkanını seçenlerin saat dilimi Vakıfbank ile aynı. 08:30 ile 15:59 Geç EFT ise 16.00 17-15. Ziraat Bankası EFT Saatleri başlıklı yazımızdan çok daha ayrıntılı olarak faydalanabilirsiniz. Ücreti ise şubeden 10 -100 TL, İnternet ve Mobilden 3-75 TL, ATM’den 2950 TL ve Çağrı Merkezinden 5-100 TL arasında yapılıyor.

Yapı Kredi Bankası EFT Saatleri ve Ücretleri

Yapı Kredi EFT Saati 09:00 16-00 arasında. Geç eft saati ise 16:00 17:20 saatleri arasında ücreti ile yapılıyor. Şubeden ücret 5 TL iken internet ve mobil bankacılığından 1 TL alan Yapı Kredi Bankası ATM ile Çağrı Merkezlerinden yapacağınız EFTler için ücret almıyor. Bu durum tüketicinin lehine.

QNB Finansbank EFT Saatleri ve Ücretleri

Para transferinde masrafsız bankacılık ortağı enpara ile hareket eden QNB Finansbank eft saati 09:00 ile 16.00. Geç EFT saati ise 16.00 – 17:15 arasında yapılıyor. Şubeden gönderimde 5-100 TL, internetten 1-25 TL, ATM’den ise 2-50 TL arasında değişiklik gösteriyor. QNB Finansbank EFT iptali başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

İş Bankası EFT Saatleri ve Ücretleri

EFT saati 09.00 -16.00 arasında olan İş Bankası geç eft Saati 16:00 ile 17:00 arasında. İnternetten EFT ücreti 1-25 TL, ATM den 2-50 TL ve Çağrı Merkezinden de 5-10 TL arasında en fazla 200 bin liraya kadar limit ile yapılabiliyor.

Denizbank EFT Saatleri ve Ücretleri

Denizbank eft saati 09:00 ile 16.00 arasında. Geç eft saati ise 16:00 – 17:15 arasında gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemde şubeyi kullananlar 4,75 ile 100 Lira arasında, interneti kullananlar 1925 TL, ATM kullananlar 2-50 TL ve çağrı merkezini kullananlar ise 5-100 TL arasında masraf ödemesi yapıyor.

Akbank EFT Saatleri ve Ücretleri

Akbank müşterileri farklı bankalara para aktarımıda EFT kullanmak isterse 09.00 ile 16:00 saatleri arasında yapabiliyor. Geç eft saati 16.00 ile 17:00 arasında. Banka bu hizmet için internetten 1-2 tL, ATM den 2 TL ve çağır merkezinden 5-10 TL gibi uygun ücretler alıyor.

Garanti BBVA EFT Saatleri ve Ücreti

Geç EFT için 16.00 -17:00 saatlerini kullanan bankanın normal eft saati 09:00 ile 16:00. Burada şubeden 5-100 TL, internetten 1-25 TL, ATM den 2-50 TL ve çağır merkezinden ise 5-100 TL arasında ücret alıyor. Ancak gönderdiğiniz para miktarları ile saati bu masraflara doğrudan etki ediyor.

Halk Bankası EFT Saatleri ve Ücreti

Halk Bankası diğer devlet bankaları gibi hareket ediyor. EFT saati olağan olarak 08:30 ile 15:59 Geç EFT ise 16.00 17-15. Şubeden 5-100 TL arasında EFT masrafı alan banka internet ve mobil bankacılık dahil, ATM ve çağrı merkezinden yapılan transferler için ücret almıyor.

İng Banka EFT Saatleri ve Ücreti

İng eft saatleri 09.00 ile 16:00, geç eft saati 16.00 17.15 arasında yapılıyor. Banka şubesinden eft masrafı 5 TL, internetten 1-25 tL arasında, ATM den ise 2-50 TL arasında.

Bankaların eft saatleri ve ücretleri zamanla değişiklik gösterebiliyor. Bu manada en doğru adres bankaların internet siteleridir. Nitekim bu mecralarda bankanın güncelleme tarih ve saatini de görebiliyorsunuz.

Para aktarım işlemlerinde dijital bankacılığı kullanan kişiler talimat esnasında farklı yada yanlış bir işlem yapmaya niyetlenmesi halinde bankaların internet bankacılıkları gerekli uyarıyı da yapmaktadır. Yani farklı bir zaman diliminde gerçekleşecekse ilk gün ve saatini verir. Yada yanlış hesap numarası yazmışsanız para gönderilmez ve hata verir. Yine girdiğiniz iban numarasının sonrası hesap sahibini adı ve soyadının ilk iki harfleri de doğrulama amaçlı olarak belirir. Yine de siz ad ve soyad girersiniz. Buraya yanlış girmeniz halinde yine uyarı gelir ve hata yapmanız engellenmiş olur. Bu nedenle para aktarımında eft saatleri dahil olmak üzere tüm alternatiflerde bankalar gerekli desteği müşterilerine vermektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

2