Kredi Almanın Yolu

Acil Tıp Teknisyeni (ATT – Paramedik) Nasıl Olunur? Maaşları

23.12.2021
585
Acil Tıp Teknisyeni (ATT – Paramedik) Nasıl Olunur? Maaşları

İnsan hayatının yaşamında kazalar sürekli yaşanan hadiselerden. Acil Tıp Teknisyeni olarak tanımlayacağımız ATT’ler bu kazalarda meydana gelen yaralanmalara ilk müdahaleyi yapan sağlık personelleridir.

Nasıl Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Olunur?

Kısaca açıklamak gerekirse bir kaza yaptınız ve yaralandınız. 112 yi aradıktan sonra acil ambulans istediniz. Burada Ambulans ile gelerek sizlere ilk müdahaleyi yapan kişiler acil tıp teknisyenleri kısaltılmışı ise ATT lerdir. Önceki yıllarda Sağlık Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra kişiler üniversitelerde bulunan ATT bölümlerine dikey geçiş yapabiliyordu. Ancak bu durum yakın zamanda değiştirildi. ATT olabilmek için kişilerin üniversite sınavına girmesi ve yeterli puanı alması gerekiyor. 2 ile 4 yıllık eğitim alınabiliyor. Genel olarak 2 yıllık yüksekokulun bitirilmesi sonrası kişiler gerekli stajyerlik süresini tamamladıktan sonra ATT olarak görev yapmaya başlayabiliyor.

ATT Olma Şartları

Görevi gereği ATT’ler soğukkanlı olmak zorunda. Kazalar sonrasında acil ve hızlı karar alması ve müdahale etmesi önemli. Sonuçta hastayı hayata bağlamak adına ilk müdahaleyi ATT’ler yapıyor. Bunun yanında fiziki olarak istenilen şartlar erkeklerde 165 cm kızlarda ise 160 cm boy. Baya göre son iki rakamından maksimum 5 kilo ağırlığa sahip olunması gerekiyor. Yani acil müdahale esnasında Gerekli duyulacak fiziki hareketi sağlayabilecek güce sahip olması gerekiyor.

ATT olarak görev yapacak kişileri geniş bir iş ağı bekliyor. Hastanelerde özellikle acil servislerde, polikliniklerde, özel ambulans ve tıp merkezlerinin acil bölümlerinde,yoğun bakım alanlarında olmak üzere özel ve kamuda büyük bir iş potansiyeline sahip.

ATT’ler Ne İş Yapıyor?

  • Kazazedenin nefes alması durması halinde suni teneffüs yapar ve yaptırır.
  • Kazaya ilk müdahaleyi yapar.
  • Yaraları sarar ve tedavi eder.
  • Zehirlenmelerde vücudun temizlenmesini sağlar.
  • Şoka girmiş olan kazazedeyi şoktan çıkarır.
  • İğne yapar, Tansiyon ölçer.
  • Oluşan kanamaları önler.

ATT’lerin en büyük sorunu çalışma saatinin olmamasıdır. Kişilerin çalışma aralığı yüksektir ve nöbet tutma hizmeti bulunur. Paramedik olarak adlandıracağımız ATT’ler güncel olarak bakıldığında kamu da ve özel sektörde farklı ücretler almaktadır. Kamu da çalışan devlet çatısı altındaki ATT ler yeni başladıklarında 5 bin 200 Lira maaşla başlar. Bu rakam tecrübe arttıkça ileriki yılarda derece kademeye göre artış gösterir. En yüksek derecedeki Att ler yaklaşık 5 bin liranın üzerinde maaş alır. Bu durum özel için farklıdır. Özel hastane ve tıp merkezlerinde görev yapan sözleşmeli ATT ler ise asgari ücret üzerinden maaş almaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

2